
Het Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. De provincie Zuid-Holland subsidieert het erfgoedhuis.
Op uitnodiging van het erfgoedhuis heb ik deelgenomen aan een erfgoedsafari door het noordelijk deel van de provincie. De tocht voerde via Leiden en Noordwijk naar Wassenaar.
In Leiden zijn we bijgepraat over de aanpak van de gemeente om met behulp van historische gegevens over groen- en waterstructuren in de stad de huidige klimaatuitdagingen te lijf te gaan. Dit gaat de komende jaren over de historische binnenstad uitgerold worden. Mooi om te zien hoe historici, onderwijsinstellingen en gemeente samenwerken. Dit alles onder de noemer van de Erfgoeddeal. Deze landelijke regeling is inmiddels beëindigd. Het zou mooi zijn als er een dergelijk ondersteuningsprogramma waar partijen bij elkaar worden gebracht op de een of andere manier voortgezet zou kunnen worden.



Tijdens de busrit naar Noordwijk werd nadere toelichting gegeven over het werk van het erfgoedhuis. Fijn om te horen hoe het erfgoedhuis aan de slag is met de uitvoering van ons amendement over popcultuur en onze motie over immaterieel erfgoed.
In Noordwijk werden we verwelkomd op landgoed Calorama. Deze buitenplaats is ontstaan uit een 18e-eeuwse kruiden- en bloembollenkwekerij. In de huidige aanleg zijn nog veel restanten, in de vorm van houtwallen, te vinden die verwijzen naar het vroegere kwekersbedrijf.




Onder de laatste particuliere eigenaar is het vanaf 1970 beperkt toegankelijk geweest voor publiek. Dat verandert. Er komt een passende vorm van openstelling voor bezoekers. Maar voordat men weer kan genieten van al het moois is het nodig het 5 hectare grote landgoed te herinrichten. En op onderdelen te restaureren. Te verbeteren. Dat heeft ook een mooi effect op de natuur en de dier- en plantensoorten.
Het hoofdgebouw (Huize Calorama), de op en naast het terrein gelegen historische tuin en park en alle gebouwen hebben alle de status van rijksmonument.
Tenslotte verplaatste de bus naar Wassenaar. Bij zorgboerderij Stal den Hollander werden we bijgepraat over de gebiedsontwikkeling die zich in dit deel van Wassenaar zich afspeelt. In dit gebied komen drie erfgoedlijnen bij elkaar: de Limes, de Atlantikwall en de landgoederenzone. Een erfgoedlijn is een geografische lijn (kust, trekvaart, oude duinenrij, enzovoort) die verschillende punten op de kaart verbindt tot één geheel met een gemeenschappelijk historisch verhaal. Mooi om te zien dat ook in deze landelijke omgeving met oog voor de historische kwaliteit ontwikkelingen mogelijk zijn.
Reactie plaatsen
Reacties