Naar aanleiding van de discussie in een Statencommissie en mijn suggestie om na te denken over een erfgoedlijn Popcultuur heb ik een kop koffie gedronken met de directeur van de Popunie. In een geanimeerd gesprek kwamen we op de maatschappelijke waarde van de popcultuur.
De maatschappelijke waarde van popmuziek is breder dan alleen de muziek zelf. Een levendige popcultuur is belangrijk voor het culturele klimaat, zorgt voor beleving en identiteit voor beoefenaars en publiek. De economische waarde wordt gecreëerd door bezoek aan concerten en horeca, biedt werkgelegenheid in de sector en lokale bedrijfsleven en draagt bij aan een florerende creatieve economie en maakt een stad of regio aantrekkelijk. Popmuziek draagt bij aan diversiteit en inclusiviteit omdat popmuziek voor alle leeftijden, culturen en sociale klassen is.
De Popunie is een stichting die sinds 1985 actief is in de popsector. Ze werken in en voor de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland op een viertal terreinen: organisatorisch, programmatisch, financieel en promotioneel. De Popunie faciliteert, ondersteunt en organiseert projecten voor en verleent diensten aan popmuzikanten, popfestivals, podia, gemeenten en andere geïnteresseerden of belanghebbenden.
Een erfgoedlijn is een geografische lijn (kust, trekvaart, oude duinenrij, enzovoort) die verschillende punten op de kaart verbindt tot één geheel met een gemeenschappelijk historisch verhaal. Mijn gedachte om via dergelijke 'lijnen' de popcultuur van Zuid-Holland zichtbaar te maken, past niet helemaal in de context van de erfgoedlijnen. Neemt niet weg dat de popcultuur in Zuid-Holland een 'rijke' cultuur is die als cultureel erfgoed het verdient om meer zichtbaar te worden. Wist je bijvoorbeeld dat naast Den Haag ook in Rotterdam belangrijke roots liggen van de indo-rock? Wist je dat het eerste openlucht festival van Europa plaatsvond in het Kralingsebos? Zo zijn er veel wetenswaardigheden over de popcultuur die verloren dreigen te gaan als er nu niet goed nagedacht wordt over het behoud er van.
Wat zou het een mooie eerste stap zijn als de historie van de popcultuur van Zuid-Holland (van de jaren '50 van de vorige eeuw tot heden) in beeld konden brengen en konden publiceren. En dat er vervolgens een reizende tentoonstelling van gemaakt kon worden die langs lokale tentoonstellingsruimten in bibliotheken of openbare gelegenheden zoals gemeentehuizen en provinciehuis gaat. Of dat er een podcastserie gemaakt wordt waarin ook geluisterd kan worden naar de muziek waar het over gaat.
Als je suggesties of gedachten hebt bij dit idee: schroom niet om aan de bel te trekken of een reactie achter te laten. Met vereende krachten moeten we een eind komen!
Reactie plaatsen
Reacties