Diergaarde Blijdorp is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Sinds 2014 is Blijdorp een proeftuin voor technologische innovaties. De samenwerking met o.a. de TU Delft en de universiteit Wageningen heeft veel innovaties een flinke duw gegeven, mede mogelijk gemaakt door Europese subsidies. Reden om als commissieleden eens een kijkje te gaan nemen.
Op een zonnige woensdag in augustus werden we welkom geheten door de directeur van Blijdorp en de Projectmanager Water en Klimaat Innovatie van de TU Delft. De directeur vertelde over het Masterplan 2050, waarin natuurherstel en soortbehoud centraal staan. De dierentuin is een ideale plek om bepaalde instrumenten te ontwikkelen en testen. De ambitie is om in 2050 als Diergaarde Blijdorp aantoonbaar bijgedragen heeft aan het redden van 10 bedreigde dier- en plantensoorten.
De TU Delft mag in Blijdorp op grotere schaal dan in hun eigen faciliteiten praktijktesten uitvoeren van allerlei innovaties. We bezochten er enkele: Reefy: kunstrif / golfbreker, het circulaire watersysteem Blijdorp; POND: energie uit oppervlaktewater en het klimaatbestendige voorplein (bufferblocks). Geen van deze innovaties zouden van de grond zijn gekomen zonder financiële bijdragen uit Europese fondsen. Door effectieve samenwerking tussen onderwijsinstellingen, overheid en de dierentuin kan veel gerealiseerd worden.
Reactie plaatsen
Reacties